Lehet-e érettségizni olyan tantárgyból, amit nem tanul a diák a jelenlegi iskolájában?

Igen, lehet! Ha egy középiskolás diák olyan tantárgyból szeretne érettségi vizsgát tenni, amit az aktuális iskolájában nem tanul, megoldásként más iskolában kell teljesítenie az adott tantárgy követelményeit. Ezt úgy teheti meg, hogy vendégtanulói jogviszonyt létesít egy olyan középiskolával, ahol az adott tantárgyat oktatják.

Ahhoz, hogy a diák érettségizhessen ebből a tantárgyból, fontos, hogy a másik iskolában megfelelő év végi osztályzatot kapjon. Azaz osztályozó vizsgát kell tennie még az írásbeli érettségi időszak kezdete előtt. Az is fontos, hogy a diák maga kell, hogy felkeresse azt az iskolát, ahol az adott tárgyat tanítják, és egyeztesse a szükséges teendőket.

Az érettségi rendszer tehát lehetőséget ad arra, hogy egy diák olyan tantárgyból is vizsgázhasson, amit nem tanul a saját iskolájában, amennyiben más iskolában teljesíti a követelményeket.

Mindez azonban nem vonatkozik azokra, akik már korábban érettségiztek. Ők akkor is jelentkezhetnek érettségi vizsgára, ha az adott tárgyat nem tanulták a középiskolában. Azaz nekik nem kell előzetesen osztályozóvizsgát tenniük.
 

Bővebb információ a vendégtanulói jogviszonyról, és a vendégtanulói jogviszonyban
letenni kívánt érettségi vizsgákról:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/erettsegi/tajekoztatok/vendegtan_taj.pdf